fbpx

Prenatale kine Antwerpen

Prenatale kine Antwerpen kan veel ongemakken verhelpen

Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam ingrijpende fysiologische veranderingen. Veel vrouwen zijn bang om oefeningen te doen tijdens de zwangerschap, hoewel dit heel veilig, en zelfs aanbevolen is. De workout moet uiteraard aangepast zijn aan de zwangerschap. 

Prenatale kinesitherapie of kinesitherapie tijdens de zwangerschap bestaat uit oefeningen en technieken die je lichaam helpen voor te bereiden op de bevalling en je lichaam in conditie houden. Deze therapie kan veel voorkomende ongemakken verhelpen zoals rugpijn en bekkenpijn. Deze pagina legt uit hoe prenatale kine zwangere vrouwen kan helpen en wat deze therapie concreet kan omvatten. 

Wat is prenatale kinesitherapie en hoe werkt het?

Prenatale kine vindt plaats tijdens de zwangerschap en heeft tot doel het lichaam voor te bereiden op de bevalling. De belangrijkste oefeningen zijn stabilisatie-oefeningen van de core- en bekkenbodemspieren. Deze helpen het bekken en de onderrug te stabiliseren tijdens bewegingen. Prenatale kine omvat daarnaast ademhalingstechnieken en oefeningen om de (bekkenbodem)spieren te ontspannen en op te spannen.

Problemen tijdens de zwangerschap zijn vaak gerelateerd aan de buik- en bekkenbodemspieren. Bij veel zwangere vrouwen zijn de bekkenbodemspieren verzwakt, zowel tijdens als na de zwangerschap. Dit kan verschillende klachten geven, zoals moeilijkheden bij het ophouden van urine, ontlasting of lucht, pijn bij het vrijen, een gevoel van verhoogde druk in het perineum of een kloof tussen de buikspieren (diastase van de rectus abdominis).

Deze ongemakken kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de geestelijke en lichamelijke gezondheid van zwangere vrouwen. Met de juiste oefeningen kunnen veel van deze klachten voorkomen of verminderen. Het trainen van de spieren van de onderrug, de buik en de bekkenbodem voor en tijdens de zwangerschap is essentieel voor preventie en voor een vlot herstel na de bevalling. 

Zwangerschapskwalen die verbeterd kunnen worden met prenatale kinesitherapie 

 

Lage rugpijn

Lage rugpijn is een van de meest voorkomende symptomen tijdens de zwangerschap. Onze kinesisten kunnen je helpen met manuele therapie en zachte weefseltherapie. Ook wordt gefocust op de lichaamshouding en wordt onderzocht of je baat kan hebben bij bekkenbraces of -steunen. 

 

Bekkengordelpijn

De bekkengordel of bekkenring is een ring van botten die de romp verbindt met de benen. Symptomen zijn pijn in de lage rug, heupen en liesstreek en deze pijn manifesteert zich voornamelijk tijdens het wandelen, traplopen en wanneer je je omdraait in bed. 

Onze kinesisten zullen je lage rug en heupen beoordelen alsook het functioneren van de bekkenbodem. Hierbij komen voornamelijk oefeningen aan bod om de bekken- en corestabiliteit te vergroten.

 

Disfunctie van de symphysis pubica

Is de voorkant van je bekken pijnlijk en gevoelig bij aanraking? Heb je pijn bij het traplopen of bij het optillen van je benen naar voren of opzij? Deze symptomen houden vaak verband met pijn aan de schaambeenvoeg of symfyse.

Net als bij de behandeling van bekkengordelpijn zullen onze kinesisten je lage rug, heupen en bekkenbodemfunctie beoordelen en oefeningen laten doen die de pijn vermindert en de mobiliteit verbetert.

 

Prenatale bekkenbodem revalidatie

Tijdens de zwangerschap houd je meer vocht vast, kom je bij in gewicht en ervaar je toenemende druk van de groeiende baby in de baarmoeder. Deze factoren zorgen structurele veranderingen in de spieren en gewrichtsbanden van de bekkenbodem. Hierdoor kan je diverse klachten ervaren zoals urineverlies, pijn bij het vrijen, lage rugpijn, en pijn in de heupen en het bekken. 

Bekkenbodemkinesitherapie tijdens de zwangerschap kan nuttig zijn om deze symptomen te verlichten, en om aan te leren hoe je je bekkenbodemspieren onder controle kunt houden als voorbereiding op de bevalling. 

Veelgestelde vragen over prenatale kinesitherapie

Maak een afspraak

Kinepraktijk Borsbeek Duynslaeger bestaat uit gecertificeerde kinesisten die gespecialiseerd zijn in perinatale, prenatale, postnatale en bekkenbodem kinesitherapie. Daarnaast bieden wij ook andere therapieën aan. 

Wens je een afspraak in te plannen bij een van onze kinesisten? Via onderstaande knop kun je eenvoudig online een afspraak maken voor perinatale kinesitherapie of een van onze andere therapieën.  

+32 3 321 04 87
de Robianostraat 63, 2150 Borsbeek
Menu