fbpx

Perinatale kinesitherapie

Waarom perinatale kinesitherapie zo waardevol kan zijn voor zwangere vrouwen?

Tijdens de zwangerschap zie je je lichaam dag na dag veranderen. Dit gaat vaak gepaard met kwaaltjes en ongemakken. Perinatale fysiotherapie kan in dat geval een welgekomen hulp zijn. Wist je dat je voor negen sessies perinatale kinesitherapie recht hebt op een vergoeding bij je mutualiteit? Je kunt zowel voor als na de bevalling van deze sessies gebruik maken naargelang je specifieke noden. Op deze pagina leggen we uit waarom perinatale kinesitherapie zo belangrijk is voor zwangere vrouwen en moeders en op welke oefeningen en lichaamsdelen deze therapie zich toespitst. 

Wat is perinatale kinesitherapie?

Perinatale fysiotherapie is een combinatie van pre- en postnatale kinesitherapie (voor en na de bevalling). Perinatale fysiotherapie kan zowel dienen ter preventie en behandeling van pijn en bekkenproblemen door de zwangerschap als bij de revalidatie na de bevalling. 

Prenatale kinesitherapie is erop gericht om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling. Het omvat ademhalingstechnieken en oefeningen om de spieren te ontspannen en op te spannen. Vooraf begeleiding krijgen kan geruststellend zijn, vooral als je zwanger bent van je eerste kind.

Ook als je tijdens de zwangerschap lichamelijke ongemakken ondervindt, kan je kinesist je helpen en bijstaan. Veel vrouwen hebben last van verzwakte bekkenbodemspieren, zowel tijdens als na de zwangerschap. Dit kan leiden tot kleine kwaaltjes, zoals urineverlies en pijn bij het vrijen. De juiste oefeningen kunnen deze ongemakken voorkomen. Ook andere spieren die tijdens de zwangerschap onder druk komen te staan worden versterkt. 

Postnatale kinesitherapie richt zich op je herstel na de zwangerschap. De veranderingen die je lichaam heeft ondergaan, zijn niet te onderschatten. Een zwangerschap heeft invloed op je houding, evenwicht, mobiliteit, spierkracht en ademhaling. Je kinesist zal je helpen om je verzwakte bekken-, buik- en rugspieren te versterken. In principe kunnen vrouwen starten met postnatale kinesitherapie vanaf zes weken na de bevalling.

Perinatale kinesitherapie

Waarom iedere vrouw perinatale kinesitherapie zou moeten overwegen?

 

Perinatale kinesitherapie voor zwangere vrouwen

Perinatale kinesitherapie helpt zwangere vrouwen om hun lichaam voor te bereiden op de zwangerschap. De fysiologische veranderingen die opduiken tijdens de zwangerschap omvatten onder andere een gewichtstoename, het vasthouden van vocht en de verslapping van de ondersteunende structuren. Deze veranderingen leiden onbewust tot een veranderde lichaamshouding, wat klachten geeft zoals rug- en bekkenpijn. Zwangerschap kan ook leiden tot gescheiden buikspieren (rectus diastasis). 

Training van de rompstabiliteit met een kinesitherapeut is één manier om rug- en bekkenproblemen tijdens en na de zwangerschap te behandelen. Onze kinesisten reiken je veilige oefeningen aan om je klachten en pijn tot een minimum te beperken. We evalueren zorgvuldig je spieren, houding en beweging en geven advies op maat. Er wordt een individueel behandelingsplan opgesteld, voor de korte en lange termijn. 

 

Perinatale kinesitherapie helpt bij de revalidatie van de bekkenbodem

De zwangerschap en de bevalling kan nefaste gevolgen hebben voor de toestand van het bekken van de vrouw. Klachten die kunnen ontstaan door trauma aan de bekkenbodem van een vrouw zijn incontinentie, pijn bij het vrijen en een verzakking van de bekkenorganen. 

Nadat een vrouw bevallen is van haar baby, zal een onderzoek en revalidatieplan helpen bij het herstel van de bekkenbodem. Onze kinesisten hebben een specifieke opleiding gevolgd om de spieren, het bindweefsel en de zenuwen in de bekkenbodem te evalueren. Soms herstelt het lichaam zich niet vanzelf na een zwangerschap, en de gevolgen kunnen nog jaren merkbaar zijn. Het inschakelen van professionele hulp kan dan noodzakelijk zijn. Onze kinesisten ondersteunen en begeleiden je in je herstel. 

Veelgestelde vragen over perinatale kinesitherapie 

Maak een afspraak

Ons team van Kinepraktijk Borsbeek Duynslaeger bestaat uit gecertificeerde kinesisten die gespecialiseerd zijn in perinatale, prenatale en postnatale kinesitherapie. Perinatale kinesitherapie, lymfedrainage of bekkenbodemreëducatie zijn slechts een van de vele therapieën die wij aanbieden. 

Wens je een afspraak in te plannen bij een van onze kinesisten? Via onderstaande knop kun je eenvoudig online een afspraak maken voor perinatale kinesitherapie of een van onze andere therapieën.  

+32 3 321 04 87
de Robianostraat 63, 2150 Borsbeek
Menu