fbpx

7 meest voorkomende hardloopblessures

Wat zijn de 7 meest voorkomende hardloopblessures? En hoe kunt u deze voorkomen? Pijnvrij hardlopen door de juiste stappen!

 

Hardlopen is een zeer populaire en toegankelijke sport maar tevens ook een van de meest blessuregevoelige sporten. Om die reden is het belangrijk om bewust te zijn van de blessures en hoe deze voorkomen kunnen worden. Op deze pagina zoomen we in op de 7 meest voorkomende hardloopblessures en geven we suggesties om blessure vrij te lopen. Mocht het onverhoopt te laat zijn en loopt u al rond met een blessure? Dan staat Kinepraktijk Borsbeek graag voor u klaar!

De signalen van een hardloopblessure?

Ervaart u pijn tijdens het hardlopen, krampen, stijve spieren of vermoeidheid? Dit zijn allemaal signalen die wijzen op een mogelijke (beginnende) hardloopblessure. In de meeste gevallen zullen deze klachten verdwijnen na enkele dagen rust en een gedoseerde training. Mocht je deze signalen negeren is de kans groot dat het uitloopt op een blessure met een langdurige hersteltijd.

1. Hielspoor


Pijn tijdens hardlopen, wanneer het peesblad geïrriteerd en ontstoken raakt, wordt het fasciïtis plantaris (peesblad ontsteking) genoemd. Door een afwijkende voetvorm holvoet of platvoet), te intensieve belasting (bijvoorbeeld door sporten en overgewicht), verkeerd schoeisel en langdurig staan ontstaat overbelasting en dit kan leiden tot scheurtjes in het peesblad. Dit geeft lichte ontstekingsreacties die kunnen aanblijven en pijnklachten onder de voet kunnen veroorzaken wat ook wel Hielspoor wordt genoemd.

 

Hoe ontstaat hielspoor?
Hielspoor kan veroorzaakt worden door verschillende zaken. De belangrijkste oorzaak is het verkeerd belasten van de voet. De voet kan bijvoorbeeld te zwaar belast worden door overmatig trainen, een slechte trainingsopbouw of het overslaan van de warming-up en/of cooling-down. Stand-afwijkingen van de benen, enkels of voeten kunnen ook zorgen voor verkeerde belasting, evenals stijve spieren, beenlengte verschil, verkeerd schoeisel of overgewicht.

 

Hoe hielspoor te genezen?
Het jezelf gunnen van rust. Dus geen zware belastingen zoals trainingen voortzetten met hielspoor. Onze shockwave Therapie helpt om het herstel van hielspoor te voorspoedigen maar verhelpt niet de oorzaak. 

 

Voorkomen van hielspoor doe je door..
Een warming-up voorgaand de training..
Opbouw van de training..
De juiste hasdloopschoenen..
Goed naar je lichaam te luisteren, signalen komen niet voor niets…

2. Shinsplint

Shin splints, of scheenbeenvliesontsteking, is een aandoening met vele namen. Dat komt omdat bij het hardlopen de onderbenen worden belast. Maar ook als u normaal gesproken weinig beweegt en ineens heel fanatiek gaat hardlopen, kan shin splint ontstaan.

Hoe ontstaat Shin splint?
De oorzaak van shin splint is het overbelasten van het scheenbeen. Hardlopers met een slechte looptechniek, verkeerd schoeisel of te snelle opbouw en teveel trainen riskeren shin splints wanneer ze hun scheenbeen niet genoeg rust gunnen.

De volgende factoren kunnen de kans op shin splints verhogen:

  • Overbelasting van de scheenbeenspier door te zware training of te weinig rust.
  • Een verschil in beenlengte waardoor er een verkeerde belasting ontstaat van het scheenbeen.
  • Lopen in een heuvelachtig landschap of op een oppervlak dat niet plat is, maar hol of bol.
  • Versleten of verkeerde sportschoenen die te weinig ondersteunen.

Hoe shin splint te genezen?
Binnen onze praktijk bieden we manuele therapie aanvullend met de shockwave behandeling wat ervoor zorgt dat een natuurlijk herstel zal worden gestimuleerd. Doorgaans zijn de resultaten binnen enkele behandelingen al snel zichtbaar.

Voorkomen doe je door..
Shin splints zijn eenvoudig te voorkomen. De sleutel tot preventie van shin splint blessure is een combinatie van de juiste training en voldoende rust. Door de trainingen schematisch op te bouwen kunt u de scheenbeenspieren versterken en het risico op shin splints verlagen. Voldoende rust nemen zodat het lichaam ook weer kan herstellen en voorkomt overbelasting van het lichaam en dus ook blessures.

3. Zweepslag

Zweepslag is een acute spierscheuring, meestal in de kuit. Maar de spierscheuring kan in de meeste spieren optreden. Een spier bestaat uit spierweefsel en bindweefsel. Het bindweefsel zorgt voor de aanhechting tussen de spier en botten. Vaak zijn bij een zweepslag zowel het spierweefsel als het bindweefsel beschadigd. Ontdek de symptomen van zweepslag

4. Achillespees ontsteking

Achillespeesontsteking is net als hielspoor een veel voorkomende blessure, vooral  bij de fanatieke en oudere hardlopers. Een achillespees blessure is 6 tot 17% van alle sportblessures! Gelukkig gaat het bij de meeste mensen na enkele weken of maanden weer over. Rust en de juiste behandeling zorgen voor een spoedig herstel.

Hoe ontstaat achillespeesontsteking?

Overbelasting is de belangrijkste oorzaak en het dragen van slechte schoenen, soms in combinatie met voetafwijkingen zoals platvoeten, doorgezakte voeten of slappe enkels. Een voetafwijking draagt bij aan een onnatuurlijke belasting met beschadiging of ontsteking is gevolg en dat is niet fijn!

Andere oorzaken zijn:

  • Beenlengte verschil 
  • Overgewicht 
  • Instabiliteit van de enkels 
  • Overmatige belasting
  • Slechte demping (ondergrond/schoenen)

Hoe achillespeesontsteking te genezen?
Net zoals bij de meeste andere blessures werken we met manuele therapie aanvullend met de shockwave behandeling wat ervoor zorgt dat een natuurlijk herstel zal worden gestimuleerd. Doorgaans zijn de resultaten binnen enkele behandelingen al snel zichtbaar. Eventueel kan medical taping of dry needling ook nog een functionele waarde hebben in de behandeling maar dat zullen we in onze parktijk kunnen bekijken.

Voorkomen doe je door..
Een goede warming-up, een intensieve belasting van koude spieren is nooit goed. Daarnaast helpt een algemene spierontwikkeling altijd mee. In het geval van hardlopen is de ontwikkeling van enkels, kuiten en knieën erg belangrijk. Spiergroepen versterken middels functionele trainingen, hierdoor worden risico’s op blessures aanzienlijk gereduceerd.

Rek en strek oefeningen na de training zorgen ervoor dat spanning van de spieren vermindert. In combinatie met een massage kan doorbloeding worden gestimuleerd en herstel worden bevordert.

Trainingen bouwt u het beste op in stappen en een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg voor de juiste schoenen en kledij zodat alles waar u invloed op heeft om blessures te voorkomen ook voorkomen kunnen worden. Bekijk de looptips van Runners World

5. Runners knee

Een runners knee is een veel voorkomende blessure bij hardlopers die teveel lopen en/of te weinig hersteltijd nemen. Als men spreekt over een runners knee zit de pijn aan de buitenzijde van de knie. Een andere benaming is ook wel de Tractus Iliotibialis Frictie Syndroom genoemd. Deze blessure wordt veelal veroorzaakt doordat er wrijving plaatsvindt tussen het bot en de peesplaat (Tractus Iliotibialis). Met name hardlopers kunnen te maken krijgen met het runners knee. Over het algemeen is dit door middel van rust en kinetherapie goed te behandelen. Shockwavetherapie kan ook een goede en doeltreffende oplossing zijn voor een hardnekkige runners knee beter te laten herstellen.

 

Hoe ontstaat runner knee?
In veel gevallen gaat het om overbelasting in combinatie met je lichaamsbouw. De stand van de heupen en onderontwikkeling van uw core spieren hebben weer invloed op de stand van uw knieën. Als deze teveel naar binnen of buiten staan is de kans groot dat een lange duurloop een blessure oplevert. Kortom de kans op een runners knee is het groots bij:

  • voeten die naar binnen zijn gedraaid.
  • Platvoeten
  • X-benen.
  • Verstoorde coördinatie tussen heup en knie.
  • Zwakke core, been-, heup- of bilspieren.

Maar gelukkig kan er ook iets tegen gedaan worden om dat te voorkomen..

 

Hoe kom je van een runners knee af?

Neem even een break met hardlopen voor 7 tot 14 dagen. Het is mogelijk om te blijven lopen maar hoelanier het herstel vaak in beslag zal nemen. Het koelen van de knie met een icepack doet vaak ook al veel goeds na het trainen. Zo wordt de doorbloeding en herstel gestimuleerd.

Om het preventief tegen te gaan kan het beste eens gekeken worden naar de loopwijze en mogelijk speciale voetzooltjes aan te laten meten. In combinatie met goede hardloopschoenen zal het al wonderen doen.

Ook functional training, medical taping, dry needling en de shockwave therapie kunnen vaak helpen om herstel van een runner knee te bevorderen echter om blessurevrij te blijven een verandering in loopwijze een pre.

6. Jumpers knee

Een jumpers knee is een overbelastingsblessure. Het betreft een peesaanhechtingsprobleem aan de onderzijde van de knieschijf. De aandoening komt veel voor bij sporten met veel sprongbelasting, zoals hardlopen, basketbal of volleybal.

 

Hoe ontstaat een Jumpers knee?
Er zijn een aantal biomechanisch factoren dat de knie extra kan belasten en kwetsbaar maken voor een Jumpers Knee. De grootste risico’s zijn het overmatig binnenwaarts afrollen van de voet en zwakke quadriceps, heupen of bilspieren.

 

Hoe een Jumpers knee te voorkomen?
Tijdig rust te nemen en niet overmatig te trainen. Fietsen kan het herstel bevorderen, omdat dit de quadriceps versterkt. Trainen op cardioapparaten als de elliptische trainers of de crosstrainer zijn andere knievriendelijke activiteiten. Versterk zwakke heup- en bilspieren met zijwaartse passen. Plaats een lus van een elastische weerstandband net boven uw enkels of knieën. Spreid de voeten en buig uw knieën tot in de een licht gehurkte positie. Terwijl u in deze positie blijft, wandel 10 tot 12 passen zijwaarts, waarbij u de voeten recht naar voren houdt en uw bovenlichaam stil. Op deze manier versterken de spieren en vermindert de kans op blessures.

 

Een Jumpers knee behandelen
Het behandelen van de knie kunnen we via verschillende methodes doen:

7. Snapping hip

Een klikkende heup wordt veroorzaakt door de beweging van een spier of pees over het bot. De beweging van de spier of pees aan de buitenkant van de heup kan zorgen voor een ‘klikkend’ geluid, indien het platte deel van het dijbeen licht uitsteekt. Een andere spier die een klikkende heup kan veroorzaken, loopt van de binnenkant van het dijbeen naar het bekken. De heen- en weergaande beweging veroorzaakt het ‘klikkende’ geluid.

 

Hoe ontstaat een Snapping Hip?
Bij een oorzaak buiten het heupgewricht (extra-articulair), verspringt er door het bewegen van de heup een pees. In de groei kan dit vaker gebeuren, doordat door toegenomen lengte van het bot de pezen en spieren meer gespannen staan. Als er een pees of slijmbeurs geïrriteerd raakt, kan dit verspringen pijnlijk zijn.

Als er een probleem in het heupgewricht (intra-articulair) is, kan er soms een ander soort knakken van de heup zijn. Als klachten heel plotseling zijn ontstaan, pijnlijk zijn of voorafgegaan zijn door een ongeluk of val doet u er goed aan een arts te bezoeken.

 

Hoe een Snapping Hip te voorkomen?
U hoeft niet direct de training aan te passen, tenzij het knakken pijnlijk is. Het is vooral belangrijk om te starten met een goede warming up en naast een goede warming up zijn rekoefeningen belangrijk, met name de grote bovenbeenspieren.

 

Een Snapping Hip verhelpen door
Rekoefeningen van de pees en spieren geeft wat meer lengte en daardoor staan ze niet meer gespannen als een snaar. De pees zal hierdoor minder snel knakken.

De behandeling van een slapping hip zal voornamelijk gericht zijn op het verbeteren van de functie van de heup, tot rust brengen van structuren die invloed hebben op de blessure, het aanpassen van het looppatroon en het opstellen van een aangepast trainingsschema. Een combinatie van behandelingen kunnen ervoor zorgen dat het weer snel los loopt.

 

Conclusie van de 7 meest voorkomende hardloopblessures!

Zorg voor een juiste opbouw van uw trainingen
Start met een goede warming up
Neem voldoende rust zodat het lichaam kan herstellen
Investeer in de juiste schoenen

5 Bonus hardlooptips:

1 Ontwikkel ook uw stabiliteit en core
2 Neem eens deel aan een hardloop- groep of training voor nieuwe inzichten
3 Verrijk uw lichaam met vitamine en mineralen
4 Laat een loopfilmpje maken
5 Geniet maar doseer

Inspiratievolle video’s om de 7 meest voorkomende hardloopblessures te vermijden

Menu