fbpx

Lymfedrainage Antwerpen

Lymfedrainage in Antwerpen door Kinepraktijk Borsbeek

Maken gezwollen enkels of benen deel uit van je dagelijks leven? Moet je een heup- of knieoperatie ondergaan? Heb je een verstuiking opgelopen of cosmetische chirurgie ondergaan? Manuele lymfedrainage kan je helpen om opgehoopt vocht af te voeren en de zwelling te verminderen in benen, armen en in het gezicht. Hier lees je wat deze therapie precies inhoudt en wat je kunt verwachten van een lymfedrainage-sessie in onze kinepraktijk.

Wat is lymfedrainage en hoe werkt deze therapie? 

 

Manuele lymfedrainage massage is een gespecialiseerde zachte massagetherapie. 

Het lymfestelsel is een cruciaal onderdeel van je immuunsysteem. Via een netwerk van honderden lymfeklieren wordt lymfevocht afgevoerd en weer naar de bloedbaan getransporteerd. Je lymfestelsel verwijdert ook lichaamsafval en vervoert witte bloedcellen die infecties voorkomen.

Wanneer een obstructie in je lymfestelsel ontstaat, kan het vocht zich ophopen. In dit geval kan je lichaam baat hebben bij lymfedrainage, een gespecialiseerde vorm van massagetherapie die ontzwellend werkt. 

Traditioneel wordt lymfedrainage toegepast om lymfoedeem te behandelen, een aandoening die wordt gekenmerkt door chronische zwelling. Kinesisten passen deze therapie ook toe op patiënten die ernstige orthopedische verwondingen of operaties ondergaan hebben, om zwelling en pijn te verminderen.

De laatste jaren wordt lymfedrainage ook veelvuldig toegepast in het gezicht als onderdeel van het schoonheidsritueel en wapen tegen een gezwollen, doffe huid en huidirritaties. Sommigen beschouwen het zelfs een niet-chirurgische facelift.

Laura Vermeeren en Rosalie Duynslaeger

Wat zijn de effecten van lymfedrainage?

Lymfedrainage heeft een breed scala aan effecten en voordelen, waaronder:

  • Activering van het immuunsysteem – Door de lymfestroom te stimuleren via het lymfestelsel, worden gifstoffen in het lichaam naar de lymfeknopen gestuwd, waar ze worden onderzocht en vernietigd.
  • Remming van sympathische activiteit – Dit effect hangt samen met de specifieke massagebewegingen. Het cortisolgehalte (stresshormoon) in het lichaam daalt wanneer je een lymfedrainagebehandeling ondergaat, wat je een ontspannen gevoel geeft.
  • Pijnverlichting – De ophoping van lymfe als gevolg van een slechte doorbloeding kan leiden tot plaatselijk overtollig vocht en zwelling. Dit vocht oefent druk uit op andere structuren en kan pijn veroorzaken. Naarmate de lymfeklieren ontzwellen, zal ook de pijn verdwijnen.
  • Drainerende werking – Dit is de basis van lymfedrainage. De vochtophoping wordt gedraineerd tijdens de massage. Drainage verbetert de  vochtdoorstroming doorheen het lichaam en reguleert de waterhuishouding.
  • Verbetering van de huidtextuur  Lymfedrainage helpt poriën te verkleinen,  versnelt de genezing van littekenweefsel en kan cellulitis verminderen. 

Lymfedrainage biedt al deze voordelen omdat de therapie het gehele lymfesysteem in het hele lichaam treft, en niet alleen het behandelde gebied. Het anti-stress effect maakt bovendien dat de therapie niet alleen goed is voor het lichaam, maar ook voor de geest. 

 

Verloop van een lymfedrainage-sessie in onze kinepraktijk

Medische lymfedrainage wordt uitgevoerd door een professionele kinesist, die een verscheidenheid aan massagetechnieken toepast waaronder die van Dr. Vodder. Lymfedrainage massage maakt gebruik van zeer lichte druk. De kinesist zal ook zachte ritmische strijkbewegingen en pompende bewegingen maken in de richting van de lymfestroom om de drainage te bevorderen.

Een lymfedrainage gezichtsbehandeling werkt op dezelfde manier, maar kan ook zachte borstelbewegingen op het gezicht omvatten. De therapie is niet-invasief en voelt heel ontspannend aan. 

De duur van een lymfedrainage-sessie van het lichaam kan variëren van een half uur tot een uur. Een gezichtsbehandeling duurt meestal iets korter. Gewoonlijk wordt een sessie begonnen en beëindigd met diepe ademhalingstechnieken (diafragmatische ademhaling) om de diepe lymfebanen te openen. Deze oefeningen werken niet alleen zeer rustgevend, ze helpen bovendien om de vloeistofstroom naar het hart te versnellen.

Veelgestelde vragen over Lymfedrainage (MLD)

Maak een afspraak

Om mogelijke gezondheidsrisico’s te vermijden, is het belangrijk om de lymfedrainage massage door een expert te laten uitvoeren. Dit kan in onze kinepraktijk Borsbeek Duynslaeger. Onze kinesisten zijn opgeleid en gespecialiseerd zijn in lymfedrainage kinesitherapie en kunnen een behandelingsplan voorzien op maat. 

Wens je een afspraak in te plannen bij onze kinepraktijk of heb je vragen over een van onze therapieën? Via onderstaande knop kun je online een afspraak maken voor lymfedrainage of een andere therapie.

+32 3 321 04 87
de Robianostraat 63, 2150 Borsbeek
Menu