fbpx

Vastzittende rug

Vastzittende rug losmaken?

Een gespannen rug en rugklachten kunnen het moeilijk maken om dagelijkse taken uit te voeren. Veel mensen hebben van tijd tot tijd rugpijn, vooral als je veel achter een bureau zit. Vaak is het niets om je zorgen over te maken en gaat het vanzelf over, maar als de pijn ernstig is of blijft aanhouden is het sterk aangeraden om een kinesist te bezoeken.

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van verkrampte spieren in de rug, waaronder blessures (verrekking in de spieren of gewrichtsbanden), een slechte houding en artritis. Vanwege de complexiteit van (lage) rugpijn bestaat er geen ‘one size fits all’ type behandeling. Daarom wordt elke patiënt grondig individueel beoordeeld, om zo de verschillende oorzaken van de pijn te identificeren en te prioriteren. Op basis daarvan stellen wij een gestructureerd behandelplan voor en begeleiden wij onze patiënten naar een veilige en succesvolle revalidatie. 

Behandelingen voor een vastzittende rug in onze kinepraktijk

Onze kinepraktijk is gespecialiseerd in rugschool. Wij bieden verschillende soorten behandelingen om je rugklachten te verbeteren. 

Oefeningen (stretching, evenwicht, core) 

Lichte rek- en stretchoefeningen maken de spieren los en kunnen helpen om verkrampte spieren in de rug en pijn in de onderrug te verlichten. 

Evenwichtsoefeningen bestaan uit het gebruik van gymnastiekballen, balanceertoestellen of andere apparatuur waarbij je je evenwicht moet bewaren. Deze oefeningen richten zich op de secundaire spieren rond je wervelkolom, die je wervelkolom ondersteunen terwijl je beweegt.

Coreversterkende oefeningen verstevigen de spieren in de buik en de lage rug, waardoor een spierondersteunende structuur rond onze wervelkolom ontstaat.

Verder kunnen patiënten baat hebben bij eenvoudige oefeningen en activiteiten als yoga of pilates.

 

Dry needling

Dry needling wordt gebruikt om myofasciale triggerpoints te behandelen. Het is een minimaal invasieve behandeling, waarbij een dunne naald in de spier wordt ingebracht om spierspanning en pijn te verminderen. Om het risico op infectie tot een minimum te beperken, wordt deze techniek steriel uitgevoerd. Omdat de ruggenwervels anatomisch groot en breed zijn, is de rug een veilig gebied om dry needling uit te voeren met weinig tot geen risico’s.

 

Shockwave therapie

Shockwave therapie is een evidence-based behandeling om peesklachten en aandoeningen over het gehele lichaam te behandelen, inclusief de rug. Bij deze therapie worden gedurende korte periodes sterke energiepulsen afgegeven op je rug. Dit proces stimuleert de cellen in het lichaam die verantwoordelijk zijn voor de genezing van botten en bindweefsel. De meeste patiënten zijn al na slechts enkele sessies in staat om hun dagelijkse activiteiten thuis en op het werk te hervatten.

 

Massage om een vastzittende rug los te maken

Massagetherapie is heel doeltreffend wanneer deze wordt toegepast in combinatie met fysiotherapie (functional training). Fysiotherapie kan pijnlijk zijn, en de stress die het veroorzaakt kan onze spieren gespannen en pijnlijk maken.

Massage helpt om je rugspieren te ontspannen, waardoor de druk op onze zenuwen afneemt en de pijn vermindert. Massage verbetert tevens de circulatie in onze spieren en gewrichten, waardoor de voedingsstoffen in onze bloedbaan onze spieren beter kunnen bereiken en het genezingsproces versnelt.

Veelgestelde vragen over een vastzittende rug

Hoe kan ik rugpijn voorkomen?

Als je lichte rugpijn ervaart, of je dagelijkse activiteiten op lange termijn kunnen leiden tot rugpijn, zijn er manieren om rugproblemen te voorkomen voordat ze zich voordoen.

1. Lichaamsbeweging – Wandelen, zwemmen, hometrainer en fietsen zijn geweldige manieren om de spieren in je rug te trainen.

2. Houding – Houd zware voorwerpen altijd dicht tegen je lichaam, als je ze niet op een karretje of tas kunt dragen. Denk eraan door je knieën en heupen te buigen wanneer je tilt. Het buigen van je rug kan schade veroorzaken, vooral als u tegelijkertijd een draaiende beweging maakt. Als je boodschappen of bagage draagt, zorg er dan voor dat je de last verdeelt en geen te zware voorwerpen tilt. De belangrijkste oorzaak van rugpijn is verkeerd heffen. Zak niet onderuit in je stoel of loop niet met gebogen schouders. Ga in plaats daarvan rechtop zitten tegen de rugleuning en ontspan je schouders.

3. Levensstijl – Roken vermindert de bloedtoevoer en kan daarom leiden tot degeneratie van je tussenwervelschijven. Ook overgewicht veroorzaakt overmatige belasting van je rug.

 

Waarom zou ik mijn vastzittende rug laten behandelen?

Rugpijn wordt meestal binnen een paar weken of maanden beter. Als de pijn echter hevig is of na verloop van tijd niet beter wordt, laat je je best begeleiden door een professionele kinesist.

Kinesitherapie is meestal de eerste stap bij de behandeling van rugpijn. Onze kinesisten nemen de tijd om uitvoerig met je te praten over je rugpijn, we voeren een grondig lichamelijk onderzoek uit en adviseren een persoonlijk behandelingsplan op maat.

 

Welke soorten rugpijn zijn er?

Pijn in de onderrug Pijn in de onderrug is vaak het gevolg van een blessure, langdurige slechte houding of spierverrekking. Het komt het vaakst voor bij mensen tussen de 30 en 50 jaar. De vloeistof die je wervelkolom beschermt neemt af met de leeftijd en kan irritatie veroorzaken.

Pijn in de middenrug Pijn in de middenrug begint meestal onder je nek tot boven de onderkant van je ribbenkast. Deze pijn wordt vaak veroorzaakt door een slechte houding, overgewicht, een letsel of spierverrekkingen. Veel voorkomende symptomen zijn doffe pijnen, scherpe stekende pijnen en spierstijfheid.

Pijn in de bovenrug Pijn in je bovenrug is vaak het gevolg van een slechte houding, verkeerd tillen van zware voorwerpen, overbelasting of letsel.

Chronische rugpijn Chronische rugpijn ontwikkelt zich uit kortdurende rugpijn en kan lang aanhouden, in tegenstelling tot gewone rugpijn en blessures die na verloop van tijd herstellen.

Maak een afspraak

Meestal kan je rugpijn worden verholpen met eenvoudige, niet-invasieve behandelingen en begeleide oefeningen. Maak een afspraak in onze kinepraktijk en onze kinesisten helpen je op weg naar een pijnvrije rug.

Ons team van Kinepraktijk Borsbeek Duynslaeger bestaat uit hoogopgeleide kinesisten die gespecialiseerd zijn in rugschool en de behandeling van rugproblemen. Om de beste resultaten te bieden aan onze patiënten, scholen onze kinesisten zich voortdurend bij om up-to-date te blijven van de meest recente evaluatie- en behandelingstechnieken. Wij kunnen je gepaste oefeningen aanreiken en een behandelingsplan opstellen op maat, dat je thuis op eigen tempo kunt voortzetten. 

Laura Vermeeren en Rosalie Duynslaeger
+32 3 321 04 87
de Robianostraat 63, 2150 Borsbeek
Menu